2020. január 4., szombat


Nyungne, az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata

A nyungne böjttel összekapcsolt meditáció gyakorlat a tibeti buddhizmusban. Egy teljes nyungne elvégzése kétnapos meditáció elvonulásban történik. A gyakorlat hatékonyan tisztít a szellemi és testi negativitások minden fajtájától, és nagy gyógyító erővel rendelkezik, ezért gyógyíthatatlannak minősített betegségek leküzdésére is eredményesen alkalmazzák ezer év óta.
A nyungne egy nagyon hatékony gyakorlási mód, különösen azok számára, akik családos és munkás életet élnek. Ezt az életmódot nagyon jól lehet kombinálni azzal, hogy időnként elvonulunk hosszabb-rövidebb időre, intenzív gyakorlással töltünk néhány napot vagy hetet, s aztán visszatérünk a hétköznapi életünkhöz. Ezt a buddhista országokban így csinálják. Az emberek dolgoznak, családjuk van, emellett azonban rendszeresen elmennek egy kolostorba vagy meditáció központba, és ott töltenek néhány napot vagy hetet, majd folytatják az életüket. Így a gyakorlás az életük szerves részévé válik.
A nyungne gyakorlat Gelongma Palmotól származik, aki egy nagy női gyakorló volt. Ezer évvel ezelőtt, a buddhista időkben élt Észak-Indiában és Nepálban, ahol ma is megvannak a szent helyei.
Gelongma Palmo hercegnő volt, aki súlyos leprában szenvedett, az egész testét beborították a sebek. Abban az időben a lepra gyógyíthatatlan betegségnek számított, a betegeket egyszerűen elkülönítették. Gelongma Palmonak szerencséje volt, mert találkozott egy tanítóval, aki azt tanácsolta neki, végezze a nyungne gyakorlatát. Szorgalmas gyakorlása meghozta az eredményt. Meggyógyult a leprából, és elérte a tökéletes megvilágosodást.

A Nyungne ideje alatt Csenrézi, a határtalan együttérzés bódhiszattvája meditációját végezzük, s 24 órára szóló, hajnaltól hajnalig tartó fogadalmakat teszünk, melyek a következők: nem ölünk, nem lopunk, nem élünk szexuális életet, nem hazudunk, nem iszunk alkoholt, nem ülünk kiemelt helyre, csak az előírt időben étkezünk, kerüljük a szórakozást, nem használunk parfümöt és nem viselünk ékszereket.
Buddhista szent iratok szerint nyolc, hibátlanul, azaz a fogadalmakat megtartva és helyes szándékkal elvégzett nyungne bizonyosan emberi létformában történő újjászületést eredményez. A helyes szándék azt jelenti, hogy a meditációt nem csak önmagunk, de kivétel nélkül minden lény javára végezzük.



Újévi Tisztító Tűzszertartás

Annak, hogy ilyen szertartásokat az év első napján végezzük, nagy jelentősége van. Magunk mögött hagyjuk az óévet, ami befejeződött és most valami teljesen újat kezdünk. Ez az új év nagyon jó alkalom arra, hogy rendezzük a dolgainkat, és jó feltételeket teremtsünk ahhoz ami most kezdődik. Ha esetleg a tavalyi évből még hoztunk magunkkal rendezetlen dolgokat, karmákat akkor ezeket a tűzszertartás keretében megtisztítjuk. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy egyszerűen elégetjük ezeket; a Tűz megtisztít bennünket ezektől a karmáktól. Ezeket csak kívánni kell, belül, önmagunkban. A kint égő Tűz jelképe a belső tisztító Tűznek, a kettő együtt működik; mert a Tisztító Tűz bennünk van.

A belső tűz lényege: a Szeretet. A Szeretet, Együttérzés és Bölcsesség Tüze.
Amikor a kinti Tüzet meggyújtjuk, felkeltjük magunkban ezt a belső Tüzet, melyben megtisztítjuk mindazon szennyeződéseket, karmákat, negativitásokat esetleg betegségeket, amiket magunkkal hoztunk. Meggyújthatjuk ezt a Tüzet a szeretteinkre gondolva is, bárkire a világon, hisz végeredményben az egész világ javáért végezzük ezt a tisztító szertartást.
A tisztulás során a szennyeződések, karmák átalakulnak, megnemesednek. Kiég belőlük a szennyeződés és mint tiszta bölcsesség energiaként felajánljuk ezeket minden érző lénynek, legyen béke az országunkban és más országokban, szűnjenek meg a háborúk, viszályok, betegségek.
Az új évben legyen fő helyen életünkben a Szeretet, az Együttérzés, mások iránti Tisztelet, a Boldogság, a Jószerencse, Jólét, Gazdagság, Egészség – kívánjuk ezt mind magunk és minden érző lény számára.








































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése